Prievidzské mestské dni 2013

15.05.2013 Prievidza

Prievidza ( Mesto Prievidza) Prievidzské mestské dni patria každoročne k najväčším podujatiam, ktoré Mesto Prievidza pripravuje pre svojich obyvateľov a návštevníkov. Sú spojené s príležitostným trhom, uličkou ľudových remesiel a kultúrnym programom realizovaným nielen na hlavnom pódiu ale aj mimo neho. Tento rok sa konajú v termíne 16. – 18. mája 2013 a program je plánovaný aj na nedeľu 19. mája. V roku 2013 sa navyše Prievidzské mestské dni nesú v znamení osláv dvoch významných výročí mesta Prievidza - 900. výročie prvej písomnej zmienky o meste (v listine Zoborského opátstva) a 630. výročie udelenia mestských privilégií (uhorskou kráľovnou Máriou).
Kultúrny program začína štvrtok, 16. mája programom Základnej umeleckej školy L. Stančeka v Prievidzi a pokračuje koncertom organovej hudby v kostole piaristov. Večer sme pripravili obnovené multimediálne predstavenie o histórii Prievidze pod názvom Od počiatku, ktoré predstavíme pod holým nebom na Pribinovom námestí pri Farskom kostole. Predstavenie Od počiatku uvidia návštevníci aj v rámci piatkového a nedeľného programu (vždy o 21.00 h).
Slávnostné otvorenie Prievidzských mestských dní je naplánované na piatok 17. mája a predchádzať mu bude historický sprievod centrom mesta (kostol piaristov – Námestie slobody). V rámci piatkového programu na hlavnom pódiu sa predstaví šermiarska skupina Bojník, hudobná skupina Slovak tango, Štátna opera Banská Bystrica a pouličné divadlo Jánošík pri malom pódiu.
Sobotný program odštartuje DFS Malý Vtáčnik so svojím hosťom. Tento rok sa v rámci sobotného kultúrneho programu na pódiu predstavia aj hudobné kapely z partnerského mesta Jastrzębie-Zdrój z Poľska: Stonehenge a The Break Free, spolu s prezentáciou o svojom meste a tradičných remeslách v rámci uličky ľudových remesiel. Sobotu nás čakajú ešte vystúpenia kapiel Golem, TheBrazenHead, Moja reč a Komplot, Mukatado, Chikilikitu-a a video discopárty so Štúdiom Xoana.
V termíne 16. - 22. mája bude prebiehať na Pošte 1 pečiatkovanie príležitostnou pečiatkou s logom Roka výročí mesta Prievidza. Okrem toho čaká na návštevníkom bohatý kultúrny a sprievodný program aj na ďalších miestach v rámci mesta Prievidza.
Povinnosť čipovania spoločenských zvierat- upozornenie
Regionálna veterinárna a potravinová správa Prievidza upozorňuje chovateľov spoločenských zvierat (psy, mačky, fretky), že podľa § 19 zákona č.39/2007 Z.z. o veterinárnej starostlivosti v znení neskorších predpisov, musia byť spoločenské zvieratá označené schváleným transpondérom (mikročipom), ktoré môže vykonať iba veterinárny lekár. Toto označanie mikročipom musí byť vykonané u všetkých psov, mačiek a fretiek do 30.septembra 2013.
Zároveň Regionálna veterinárna a potravinová správa upozorňuje chovateľov psov a mačiek starších ako 3 mesiace na povinnosť vakcinovať tieto zvieratá proti besnote.
Vlastník alebo držiteľ zvieraťa je povinný zabezpečiť bezodkladne veterinárne vyšetrenie zvieraťa, ktoré poranilo človeka. Za nesplnenie týchto povinností hrozí fyzickej osobe pokuta až do výšky 1 000 €.
Autor: Michal Ďureje 
 

Vyberte región